A kecsketej előnyei

A kecsketej finom édes és tápláló, véd az allergia ellen, fertőtlenít és erősíti az immunrendszert is.

Vitamin- és ásványi anyag tartalma szinte az anyatejével vetekszik. De magas zsírtartalma számos más előnyös tulajdonsággal is rendelkezik: összetételét tekintve sokkal inkább hasonlítható az anyatejhez, mint a tehéntejhez, hiszen ez utóbbinál jóval magasabb koncentrációban tartalmaz kalciumot, magnéziumot, káliumot és foszfort is. És ami még fontosabb, ezek aránya a kecsketejben kiegyensúlyozott. Viszont kétszer annyi A-vitamin (retinol formájában) található benne, mint a tehéntejben, niacin tartalma pedig annak háromszorosa, ez pedig majdnem megfelel az anyatej niacin tartalmának!  2,5 dl kecsketej 2,5 mikrogramm D vitamint tartalmaz, a benne található szeléntartalmú glutation-peroxidázok mennyisége miatt a kecsketej a többi, magas antioxidáns tartalmú élelmiszerek között is méltó helyen szerepel. B1, B2 és B5 vitamin tartalma is jelentős, melyek az egészséges sejtműködést biztosítják szervezetünkben. Kellemesen lágy íze, közismerten magas beltartalmi értéke miatt sokan szívesen állják ki reggelente akár a méteres sorokat is a piacokon, ahol termelői pultokon mérik a finom, friss kecsketejet. A mezőn legelésző kecske allergén növényeket is elfogyaszt, és azokat megemésztve a kórokozók gyengített formában vannak jelen tejében, ezért homeopátiás hatásánál fogva a pollenallergia kialakulása ellen is védettséget biztosít. Magas A-vitamin tartalmának köszönhetően jótékony hatással van a pajzsmirigy működési zavaraira. Orotsav tartalma miatt rákbetegek diétájába is tanácsos beilleszteni.